Taekwon-do

Taekwon- do:n historia

 

Korealaisten kamppailulajien synty sijoittuu arviolta noin 2000 vuoden taakse Korean niemimaalle. Tuolta ajalta löydetyissä hautamaalauksissa kuvataan itsepuolustustekniikoita, kuten potkuja, lyöntejä ja heittoja. Näitä tekniikoita voitiin käyttää myös villieläinten hyökkäyksiä vastaan, jotka muinaisessa Koreassa olivat mahdollisia. Koreassa eri valtakunnat kävivät taisteluitaan, jolloin hyvästä taistelutaidosta oli todellista hyötyä. Epävakaiden olojen vallitessa alueilla, oli jokaisen osattava puolustaa itseään ja kyläänsä ryöstelijöitä vastaan. Taistelujen lomassa luodut tekniikat ovat säilyneet näihin päiviin saakka, aina perintönä sukupolvelta toiselle. Osa tekniikoista on ollut salaisia, joita vain tietyt sukuhaarat ovat pitäneet hallussaan ja käyttäneet puolustautuessaan. Hiljalleen tekniikat ovat kuitenkin levinneet sukujen ja kylien välillä, muodostaen kattavan taistelulaji kokonaisuuden.

 Eri sotien vaikutusten johdosta, eri naapurimaiden kamppailutekniikoista saatiin vaikutteita, tapoja ja filosofioita korealaiseen tekniikkaan, millä oli vaikutus myös TaeKwon- Do:n kehitykseen. Taekwon- do:ssa voidaankin nähdä tietyissä tekniikoissa yhdenmukaisuutta Japanilaisiin taistelulajitekniikoihin, mutta kuitenkin jalkojen tehokas hyödyntäminen taisteluissa on aina ollut Taekwondolle ilmeistä ja erottanut lajin selvästi muista itämaisista kamppailulajeista.

Taekwon- do sanan otti ensi kertaa käyttöön 11.4.1955 Kenraali Choi Hong Hi (09.11.1918 - 15.6.2002)harjoiteltuaan ensin korealaista lajia Tae Kyon ja Okinawa-lähtöistä lajia (shotokan) Karate. Kenraali Choi halusi luoda korealaisille oman kamppailulajin joka olisi vastaus korealaisten voimakkaaseen isänmaallisuuden tunteeseen ja jossa olisi ainutlaatuiset tekniikat. Korean kärsittyä Japanin keisarikunnaan alaisuudesta vuosikymmenet, uusi laji Taekwon- do otettiin vastaan avosylin. 

Taekwon- do perustuu eri koulukuntien, eli Kwanien yhteensulautumiseen. Alkuperäisiä Kwaneja oli kaikkiaan viisi: Song Moo Kwan, Chung Do Kwan, Moo Duk Kwan, Chang Moo Kwan ja Ji Do Kwan. Korean sodan 1954 jälkeen perustettiin lisäksi vielä neljä merkittävää koulukuntaa: Han Moo Kwan, Oh Do Kwan, Kang Duk Kwan ja Jung Do Kwan. Jokaisella Kwanilla oli tietyn vivahteinen kamppailutyyli ja Kwanien sisällä oli keskitytty hieman erilaisiin taistelutekniikoihin. 

 Kenraali Choi perusti ensimmäisen kansainvälisen liiton ITF ( International Taekwon- do Federation ) vuonna 1966. Liiton tarkoitus oli levittää Taekwon- do maailmalle ja standartisoida Taekwon- do:n tekniikat ja graduointi järjestelmä.  Poliittisien erimielisyyksien johdosta Kenraali Choi joutui muuttamaan Kanadaan 1970-luvun alussa. ITF siirtyi Choin mukana.